Digiturk Servisi

Digiturk Kağıthane, 0538 402 25 65, Kağıthane Bayi Digiturk Servis



Digiturk'ün zengin program ve içeriklerini, Lig Tv Spor Toto Süperlig canlı maçlarını, Turkcell Süperoline Fiber yada adsl internet hizmetlerini Digiturk Kağıthane bayi abone merkezinden Digiturk üyeliğinizi hızlı ve kolay bir şekilde oluşturup Sertifikalı Teknik servis ekiplerimizle eksiksiz kurulum ile Digiturk'ün renkli dünyasını keşfedin. Digiturk Kağıthane servismüşteri hizmetleri temsilcilerimiz size çağrı merkezi özel kampanya ve fiyatlarla en doğru seçimi yapmanızı sağlayacaktır. Üstelik Digiturk Kağıthane çağrı merkezi temsilcilerimiz Digiturk hediyeleriyle avantajlı üyelik oluşturmanızı sağlayacaktır.

Kağıthane Bölgesi Digiturk Abone merkezi hattından tarihli Digiturk kampanyaları, Digiturk Fiyatları, Digiturk engelli kampanyaları, Digiturk %50 indirimli paketler, Digiturk Kurulum ve aktivasyonu hakkında detaylı bilgi alıp abonelik işleminizi müşteri hizmetleri personelimiz ile oluşturabilirsiniz.

Digiturk Kağıthane

Digiturk'e Kağıthane bölgesinde üye olmak isteyen müşterilerin, Digiturk Kağıthane müşteri hizmetleri temsilcilerimizi arayarak çağrı merkezi özel kampanyaları ve %50 indirimli fiyatlar hakkında bilgi alıp üyelik işlemlerinizi doğru ve bilinçli oluşturabilirsiniz. 
Digiturk Superonline İnternet, Lig Tv abonelik işlem ve başvurularınızı dilerseniz aynı gün, dilerseniz ileri bir tarihe randevu vererek Digiturk Kağıthane Yetkili Üyelik Merkezimizden kurulum ve aktivasyon işleminizi gerçekleştirerek Digiturk aboneliğinizi hemen oluşturabilirsiniz.

Digiturk Kağıthane Servis Abone Merkezinin Sunduğu Hizmetler

Avantajlı Digiturk Kampanyaları ve Bayi özel kampanyaları hakkında detaylı bilgi verip sizin için en iyi paket ve kampanya tercihini yapmanızı sağlamak.
Kağıthane Bölgesine aynı gün servis hizmeti verir.
İleri bir tarih için dilediğiniz gün randevulu kurulum sağlar.
Digiturk Kurulum ve Aktivasyonu hızlandırır.
Digiturk Kampanya ve Hediyelerinden tam olarak yararlanmanızı sağlar.
Satış öncesi ve sonrası online destek ve yardım sağlar. 

Kağıthane Digiturk Lig Tv İnternet Abonelik ve Kurulum Süreci

Digiturk Kağıthane Bayi satış noktasından Kağıthane müşteri hizmetleri hizmetleri telefonumuzu 0538 402 25 65 nolu telefonu arayarak izlemek istediğiniz yayınları örn:(film, maç, belgesel, dizi) yada Digiturk ile birlikte İnternet aboneliği (fiber/Adsl) belirterek kolay birşekilde online olarak üyelik ön kayıt talebinizi oluşturabilirsiniz. Digiturk Kağıthane çağrı merkezi temsilcilerimiz sizi kampanyalı ve indirimli paketler konusunda bilgilendirerek en doğru seçimi yapmanızı sağlayacaktır. Müşteri hizmetleri personelimize kurulum ve aktivasyonunu yapılmasını istediğiniz günü ve saati belirtebilirsiniz. Ön kayıt telebiniz oluşturulduktan sonra Digiturk Kağıthane Teknik servis ekiplerimiz Digiturk sözleşmesi ile birlikte gelip kurulum ve aktivasyonu gerçekleştirmektedir. Digiturk sözleşmesini imzalamadan önce teknik servis ekiplerimize paket değişikliği tabeliniz olursa belirtip sözleşmeyi seçtiğiniz kampanyaya göre imzalayabilirsiniz. Digiturk sözleşmesi imzalanıp kurulum ve aktivasyon tamamlandıktan sonra Digiturk aboneliğiniz tamamlanmış olacaktır. Aklınıza takılan tüm sorular için DigiturkKağıthane servis müşteri hizmetleri temsilcilerimizden yardım ve destek alabilirsiniz.
Digiturk Dünyasında Neler Var?
Digiturk eğlence ve teknolojinin tüm olanaklarını sağlayan Türkiye'nin en büyük dijital yayın platformudur.
Digiturk'te seçimlerinizi özgürce yapabileceğiniz, kendi paketinizi oluşturabileceğiniz seçkin yayın kanallarının yanı sıra internet adsl/fiber servis sağlayıcısı hizmetinide sizlere sunmaktadır. Digiturk 4K yayın teknolojisi ile görüntüyü HD kalitesinden 5 kat daha net yayınlayarak Digiturk Lig Tv maç keyfini yaşatmaktadır. Ayrıca Digiturk 3D gerçek üç boyutlu Film, Sinema ve Lig Tv maç yayınlarını iletmektedir. 


Digiturk Kağıthane İstanbul Bayileri
Digiturk Kağıthane İstanbul bayilerinden digiturk arıza, digiturk iptal, digiturk kart kutu iade işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Digiturk Kağıthane teknik servis hizmeti veren bayiler, Digitürk Kağıthane cihaz iadesi yapabileceğiniz bayi adresleri, Digiturk Kağıthane İstanbul Bayileri ve Digiturk Kağıthane Servisleri, Digiturk Kağıthane Satış Noktaları, Kağıthane Digiturk fatura ödeme noktaları, En yakın Digiturk Kağıthane Bayileri ve Servisleri, Digiturk Kağıthane Bayi adresleri., Kağıthane Digiturk


Uydu ve Uydu Yayıncılığı Tarihi
Uydu Yerden 36000 km Uzakta Uzayda Bulunan Bir Nevi Ayna Görevi Gören Yerden Aldığı Sinyalleri Tekrar Daha Geniş Alanı Kapsayarak Aynı Sinyali Dünyaya Gönderen Cihaza Uydu Denir.
İnsanlar Çanak Anten Kullanarak Uydudan Gelen TV Yayınlarını Seyrederler. Uydunun Kolaylığı İse Engebeli Coğrafyada Yer Vericilerin, Yayınlarının Ulaşamadığı Yerlerde Uydular TV Yayınlarını Kaliteli Olarak Ulaştırırlar.
Uydular Yalnız İnsanların TV Seyretmeleri İçin Değil Bir TV Görüntüsünü Ülkeden Ülkeye Yayını Taşımaktır. Hatta Dünyanın Herhangi Bir Yerinden Anında Canlı Yayın İmkanı Vermektedir.
TV Yayınlarının Yanında Haberleşme, Telefon, Data, Internet Erişimini Sağlayarak Uydunun Özelliğine Göre, Dünyadaki Bir Arabanın Plakasını Görme, Dünya Fotoğrafını Çekebilen Uydular, Askeri Amaçlı Casus Uydular, Uzay Fotoğrafları Çeken Teleskop Uydular Gibi Sıralanabilir.
Uydu Ekvator Üzerinde Dünya İle Aynı Anda Dönerler, Uyduyu İten İçinde Bulunan Gaz Vardır.Bu gaz Uyduyu İleri İtmek İçin Kullanılır. Elektrik Enerjisi İse Her İki Tarafa Açılmış Güneş Panellerden Sağlar. Uydunun Kendisi Üzün Ömürlüdür. Ancak İçindeki Yakıt Olan Gaz Bitince Ömrü de Bitmiş Olur. Yani Tekrar Doldurulmayan Çakmaklara Benzerler, Tekrar Uzaya Gidip Gaz Doldurulamaz mı?
Tabi ki Gidip Doldurulur. Bunu (Thor 01° West) Uydusunda Yaptılar Ama Bir Uydunun Ömrü 12 Yıl Düşünürsek Gidip Gaz Doldurdun mu 24 Yıla Çıkacak,
Zaten Uydu Fırlatılırken 10 Yıl Eski Teknoloji İle Fırlatılıyor. Uzaya Doldurmaya Gittiğinde 22 Yıl Önceki Teknolojiye Gaz vermiş Oluyorsun. Artık Bugün 20-30 Yıl Eski Teknoloji Kullanmak Kolay Olmasa Gerek!
Çünkü Teknoloji Gelişiyor. Teknoloji Geliştikçe Uzaya da Yeni Teknoloji Göndermek Gerek. Örnek; Türksat 2A Uydusu 10 Yıl Önceki Teknoloji İle İmal Edildi.
Uydunun Yörüngedeki Hareketi Uydu Devamlı Gazını Kullanarak İleri İtmez. Uydu Çizgisinden 150km Aşağı Düşer. Yer İstasyonu 300km Yukarı Fırlatır. Yani Elinize Bir İp Alırsınız ipin Ucunu Hızlı Bir Şekilde Elinizi Yukarı Aşağı Sallarsınız Nasıl Dalgalanır Uydunun Hareketi de Aynıdır. Günümüz Dijital Yayınlar, Internet ve Cep Telefonları var. Uydu Teknolojilerini de Yenilemek Lazım.

DOĞRUDAN EVE (DTH) UYDU YAYINCILIĞININ KISA TARİHÇESİ
1945
Bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke jeosenkron yörüngeye (ekvatorun 36 000 km yukarısına) konulacak üç uydu ile bir global haberleşme sistemi kurulması olanaklarının ana hatlarını açıkladığı makalesini yazar. Makaleye göre bu üç uydu birbirinden eşit uzaklıkta olacaktır.
1962
Tel star 1 uydusu yardımıyla Fransa'dan ABD'ye ilk TV yayını aktarılır. Kongre Haberleşme Uyduları kanununu onaylar ve COM SAT teşkil edilir.
1972
ABD hükümetinin "Açık Gökyüzü" politikasını benimsemesi sonucu özel sektör uydu yatırımlarına başlar.
1973
Kanada kuzey Amerika'da bulunan ilk sabit uydu Anik1' i çalıştırmaya başlar.
1974
Western Union ilk sabit amerikan uydusu Westar 1'i atar. Onu hemen Westar II izleyecektir.
1975
HBO Satcom1 üzerindeki ilk uydu yayın sistemine başlar. Yayın kablo şirketlerine aktarılır.
1976
Taylor Howard kendi ev yapımı çanağıyla C-bandı uydu yayınlarını izleyen ilk kişi olur.
Federal Haberleşme Komisyonu terminallerde belirli minimum performans düzeylerini tutturmaları kaydıyla 4,5m çanakların da kullanılabilmesini onaylar. (daha önceki standart 9m idi)
HBO uydu yardımıyla "Thrilla from Manila" ağır sıklet boks maçını yayınlar. Ted Turner Amerikanın ilk super istasyonunu kurmak için kolları sıvar.
Christian Broadcasting Networks (Daha sonra The Family Channel oldu) ilk uydudan aktarılan temel yayın hizmetini başlatır.
1978
Taylor Howard "Düşük maliyetli bir uydu tv sistemi" isimli el kitabını yayınlar. Doğrudan eve (DTH) uydu yayıncılığı tüm dünyadaki amatör radyocuların da devreye girmesiyle hız kazanır.
1979
FCC uluslararası haberleşme amaçlarıyla kullanılacak olanlar dışındaki çanak kullanım izinlerini isteğe bağlı hale getirir.
Neiman Marcus "his-and-hers" Noel kataloğunun kapağına Scientific Atlanta yapımı ev uydu TV cihazlarını da koyar. Iki çanaklı sistemin fiyatı $36.000
1980
National Microtech fiyatı $10.000 altındaki ilk ev uydu sistemini piyasaya sürer.
Satellite Television Corp. ilk defa BSS bandında bir DBS sistemi kurmak ve işletmek için FCC ye başvurur. Daha sonraki yedi ayda 13 DBS başvurusu daha olur.
Stanley S. Hubbard ilk DBS lisansını alır ve daha sonra U.S. Satellite Broadcasting'I başlatır.
1983
Hughes Communications tarafından kablo TV dağıtımına tahsis edilen ilk uydu Galaxy I fırlatılır.
1984
Başkan Reagan kablo haberleşmeleri yasasını imzalar. Yasa Md .705 de şifresiz uydu televizyon yayınlarının özel amaçlarla alınmasını serbest bırakmaktadır.
1985
HBO şifreli Cinemax ve HBO yayınlarının ev uydu tv izleyicilerine yerel kablo şirketleri kanalıyla pazarlanması girişimini başlatır. Şifreli tv yayınlarının adil ve makul ücretlerle yapılmasını güvence altına alma konusunda yasa önerisi hazırlanır.
C-Bandı sistem sevkıyatları endüstrinin rekoru olan 735.000 rakamını bulur.
1986
HBO film yayınlarını tamgün şifreleyen ilk kanal olur. Endüstri, basındaki olumsuz yayınlar ve kablocuların çanak karşıtı kampanyasından olumsuz etkilenir. Çanak sevkıyatları 235.000 adede düşer ve perakende uyducuların %50 si işini tasfiye eder.
Prime Time 24 ve Net link uzak şebekeleri pazarlamaya başlar.
SPACE ve DBSA uyducular birlikleri birleşerek SBCA yı teşkil ederler.
1987Şebeke yayınlarının paketlenmesi, tüketici erişimi ve çanak sahibinin hakları gibi çeşitli konularda yasalar yapılır.
Türkiye'de ilk uydu yayınlar izlenmeye başlanır. Bu yayınların izlenmesi için gerekli teçhizatın ithali, imali ve sistem kurulması TGM onayına bağlanır. TGM kurulan her alıcı için izlenen kanal sayısına göre yıllık ruhsat harcı almaktadır.
1988
ABD de Korsancılık alır yürür. General Instrument VideoCipher II Plus projesini açıklar. SBCA(uyducular konfederasyonu) sinyal hırsızlığıyla mücadele etmek üzere Anti-Korsan Görev Gücü'nü kurar.
Başkan Reagan "evden uydu yayını izleme" yasasını onaylar. Bu yasaya göre TV yayınlarının telif hakkı vardır ve uydu sinyal hırsızlığının cezaları arttırılmıştır.
Türkiye'de polyester çanak üreticilerinin sayısı artmıştır. En küçük 2m çapındaki prime-focus (parabol) çanaklarla Alman Tele-5, 3-Sat, RTL gibi 5 kanal izlenebilmektedir.
1989
ABD de korsanlık salgın halini alır. Telif hakkı sahipleri bu durumda ürünlerini pazardan çekmekle tehdit ederler.
Türksat uyduları proje safhasındadır. Türkiye'de ilk özel radyolar ve özel televizyon için çalışmalar başlar.

1990
Hughes Communications, NBC, News Corp. ve Cablevision Systems güçlü bir DBS yayını olan Sky Cable projesini açıkladılar. Ortaklıkta problemler çıktı, iş sonunda Hughes in elinde kaldı projenin ismi de Direc TV oldu.
General Instrument ın VCII VideoCipher uydu dekoder cihazı problemleri nedeniyle VCII-Plus şekline dönüştü.
Büyük zararlar yaşayan iki rakip BSB ve News Corp ingiliz Sky Broadcasting i oluşturacak Sky Tv birleşmesini desteklediler.
1991
Prime Star sınırlı sayıda analog yayın sunan ilk orta güçlü Ku bandı yayınına başladı.
Daha sonra U.S. Satellite Broadcasting adını alacak olan, Hubbard Broadcasting, Hughes Communications firmasının ilk DBS uydusunun beş transponderini satın aldı.
1992
Kongre Başkan Bush 'un Kablo yayın yasası vetosunu reddedip uydudan aktarılan kablo yayıncılığına alternatif DBS işleticileri gibi multikanal video servis sağlayıcılarını yasallaştırır.
General Instrument ilk olarak uydudan digital HDTV yayını yapar.
ABD de Milli Kırsal Haberleşme Kooperatifi Hughes ile anlaşarak tüm Amerika kırsalında müstakil yayın hakkını alır.
1993
Amerikanın ilk yüksek güçlü DBS uydusu DBS-1 bir Ariane roketiyle Fransız Guyana'sından atılır. Uydu DirecTV ve U.S. Satellite Broadcasting yayınlarını taşıyacaktır.
VCII akımının durup VCII-Plus dönüşümünün yapılmasıyla C-bandı yayınları satışında patlama yaşanır.
1994
DirecTV, U.S. Satellite Broadcasting ve Thomson Consumer Electronics ilk DSS sistem satışlarını yaparlar. Yıl sonuna kadar , DirecTV nin 320,000 abonesi olur. DirecTV Cape Canaveral dan 101-derece konumundaki DBS-2 uydusunu da atar.
Prime Star orta güçteki bir Ku-Band uydusunu kullanarak ülke çapında yayıncılığa başlar. Şirketin 1994 de 250,000 kadar abonesi olur.
ABD de C-Band sevkıyatları tarihi rekorlarını kırmaya başlar. Sadece ağustos ayı 85,000 ve yılın toplamı 646,000 olur.
1995
Tee-Comm'in AlphaStar DBS yayına başlayacağını ilan eder..
DirecTV, USSB ve Prime Star 1995 yılında reklam için yaklaşık $170 milyon harcayacaklarını ilan ederler.
DirecTV 101 derecedeki yörüngesine DBS-3 uydusunu atar.
FCC Advanced Communications firmasının 110-derecedeki yörünge tahsisini DBS sistemi kurulması için gerekli yatırımı zamanında yapamadığı gerekçesiyle iptal eder. Bu Prime Star in yüksek güce geçme gayretini de tereddütte bırakır. Bu sefer FCC 110 derecedeki DBS kanallarını açık arttırmaya çıkarmayı oylar.
EchoStar DISH hisselerinden 4 milyon adedi $17 dan arz edilir ve bu şekilde $63 milyon toplanır. Yıl sonuna kadar EchoStar 119-derece yörüngesindeki yerine ilk uydusunu atar.
ABD de C-Bandı 2.3 milyon abone ile zirveye ulaşır.
1996
Bir FCC açık arttırması sırasında MCI , EchoStar ve Tempo/TCI Satellite firmalarını geçerek 110 derece yörüngesindeki 28 DBS frekansını alır. Şirket bu spektrum için $682.5 milyon ödeyecektir. MCI ve ortağı News Corp. yeni bir yüksek güçlü DBS devi Amerikan Sky Broadcasting un doğuşunu açıklarlar. Aynı açık arttırmada, EchoStar da başarılı bir şekilde 148 derece yörüngesini $52.6 milyona alır.
U.S. Satellite Broadcasting IPO yu kurar. Wall Street buna heyecanla karşılık verir. $27 den piyasaya çıkan USSB hisseleri ilk günün sonunu yüzde 29 artarak tamamlar.
EchoStar 4 Martta DISH Network ü kurar. Yıl sonuna kadar , DISH 350,000 abone edinir. Şirket ayrıca Cheyenne, Wyo., da bir uplink istasyonu kurar ve 119 derecedeki ikinci uydusunu atar.
DISH Network DBS de fiyat savaşlarını başlatır. Yeni abonelerine verdiği cihaz fiyatlarını $199 dolara kadar düşürür.
AlphaStar, Kanadalı cihaz imalatçı firması Tee-Comm Electronics in desteğiyle orta güçte DBS yayıncılığına girişir.
DirecTV 2 milyon abone sınırını geçer.
1996 Telekomünikasyon yasası yürürlüğe girerek sektörün tabi olduğu yasalarda deregülasyona gidilir ve bazı sınırlamalar kaldırılır.
Türkiye'de ilk Dijital uydu alıcıları kullanılmaya başlar. Yaklaşık $2000 maliyetteki alıcılar özellikle özel İtalyan kanallarının izlenmesi için kullanılmaktadır. Hotbird uydusundan 8 kadar dijital (MPEG-2) FTA kanal alınabilmektedir.
1997
DirecTV 3 milyon abone sınırını da geçer. EchoStar'ın DISH Network ü ise 1 milyon sınırına varır.
TCI Satellite 119 derecedeki yörüngesine TEMPO-1 uydusunu yerleştirir. Şirket tam faal olduğunu söylemektedir ama bu uydunun bazı problemleri vardır ve yörüngede bulunduğu 2.5 yıl boyunca TSAT veya Prime Star tarafından hiç kullanılmaz.
EchoStar 61.5 dereceye Echostar-3 ü yerleştirir.
EchoStar ve ASkyB ,News Corp.ve MCI ortaklıkları DBS yatırımlarını birleştirmeye karar verirler. Ancak kısa süre sonra News Corp. PrimeStar ile görüşmeye başladığında ilişki bozulur. Her iki taraf da birbirine milyar dolarlık davalar açarlar.
Prime Star ASkyB i DTH işine $1.1 milyar dolarlık bir alışverişle dahil eder.
ABD AlphaStar ve Tee-Comm Electronics ortaklığı iflas eder.Ağustos ayında yayınlar 55,000 abonesiyle karanlığa gömülür.
Türkiye den BBC ve RAI dekoder abonelikleriyle , Nordic D2Mac yayınları ise korsan olarak izlenmektedir. Yerli tek şifreli (analog nagravision) kanal Cine-5 futbol maçları gösterimi tekel hakkını alır ve korsan dağıtımlara karşı davalar açar.
1998
Türkiye'de ORBIT DBS abonelikleriyle Amerikan ve Ingiliz kanalları izlenmeye başlanmıştır. Türkiye'den izlenebilen digital FTA yayınların sayısı 50 ye ulaşmıştır. Bunlardan bazıları Türksat 1C ve 1B den yapılan dijital Türk özel yayınlarıdır.
ABD de DirecTV 4 milyon abone sınırını da geçer.
Kablo devi Tele-Communications Inc. multimilyar dolarlık bir alışveriş sonucu AT&T nin eline geçer.
Adalet bakanlığı Prime Star/ASkyB ortaklığına karşı çıkar.
EchoStar 148 derece yörüngesine 4 üncü uydusunu da atar.
EchoStar ASkyB hiselerini News Corp. ve MCI/WorldCom dan satın almaya karar verir. Anlaşma şirkete 119 ve 110 derecedeki iki tam -CONUS yörüngesinde kontrol edici yetkiyi sağlar.
DirecTV ve USSB tarafından kullanılan DSS markası yok olur. DirecTV $1.3 milyarlık bir anlaşma sonucu USSB yi alır. DirecTV ayrıca 101 derece pozisyonuna yeni bir uydu atma ve DBS-1 i 110 dereceden USSB dolayısıyla edindiği yörüngeye aktarma kararını açıklar.
ABD de DTH 10 milyon abone sınırını geçer.
BSkyB SkyDigital işine girişir.
1999
DirecTV iki kısımlı $1.83 milyar eden bir anlaşmayla Prime Star i almaya karar verir. Teklifin içinde 119 derecedeki TEMPO uydusu ve aboneleri de vardır. Anlaşmanın birinci kısmı ilkbaharda DirecTV' nin USSB yi satın almasıyla tamamlanır. Anlaşma sonunda DirecTV 7.4 milyon abone sahibi olmaktadır.
EchoStar'ın DISH Network ü 2 milyon aboneyi geçer. FCC EchoStar'ın ASkyB , News Corp. ve MCI/WorldCom ile olan anlaşmasını onaylar.
NRTC'nin DirecTV işi 1 milyon aboneyi geçer. NRTC/DirecTV işbirliğiyle Pegasus Communications 500,000 abone edinir.
ABD de Her üç multikanal abonesinden ikisi DBS yayınını tercih etmektedir.
Türkiye'deki DBS girişimcileri altyapı çalışmalarını tamamlayıp RTÜK onayını almışlardır. ve uydunun yerden uzaklığı 36 000 km dır.

Çanak Anten Çeşitleri (Offset-Parabol)
Cassegrain, Parabol ve Offset olarak 3 değişik tipte Çanak Anten vardır.
Bunlar kullanmak istediğimiz uyduya hizmet vermek üzere değişik ebatlarda
üretilmektedirler. ( 60cm – 5,00 m ) Ülkemizde en sık kullanılan antenler
90 – 120 cm Offset olanlardır.

Parabol denilen antenler gökyüzüne daha geniş açı ile bakan daha yuvarlak
ve merkez bombesi biraz daha fazla tipteki antenlerdir. Offset olanlar ise
ufuk açısına daha fazla bakarlar ve elips şeklinde daha ince
bombelidirler. Offset Antenler yapılarından ötürü daha fazla sinyal
toplayabilirler ve özellikle Kış aylarında çok daha az KAR tutarlar. Ancak
120cm üzerinde Offset çanak kullanmayı istemeniz ufuk çizgisine doğru
yapacağı açıdan dolayı çatıya teması önlemek amacıyla çok daha uzun anten
borusu kullanmayı gerektirecek ve buda antenin çok daha fazla rüzgar
basıncına maruz kalmasına neden olacaktır.

Antenlerin bu fiziksel yapılarından dolayı 150cm Parabol bir antenin
yerine 120cm Offset bir anten kullanılabilir, ancak bazen izlemek
istediğimiz Uydunun bulunduğumuz yere izdüşümü (footprint) nedeniyle büyük
çapta bir anten kullanmak durumunda kalabiliriz. Uydular yörüngeye
yerleştiklerinde hitap edecekleri bölgelerde en küçük çapta antenlerle
izlenebilecek şekilde görev yaparlar. Ana bölgenin dışına doğru gittikçe
bu uydudaki kanalları izlemek her zaman daha büyük çaplarda anten
gerektirecektir. 42° Doğu yörüngesinde bulunan Türksat uydumuzdan örnek
verecek olursak, Türkiye de hemen her bölgede tüm kanallar 90cm offset bir
anten ile izlenebilirken Almanya da yaşayan gurbetçilerimiz ana bölgesi
Türkiye olan kanalları 2-3m çanak antenlerle bile zor
izleyebilmektedirler.

Hemen her tip Offset Antene bağlanabilen DiseqC Motorlar sayesinde bu
antenler hareket özelliği kazanabilmekteler. Motorun taşıyabileceği yük
miktarına göre elbette Parabol antenlere de bu motorlar takılabilmektedir.
Çanak anten daha önceden monte edilmiş olsa bile bu motorların takılması
ve yeni yeni kullanımı büyük ölçüde artan USALS destekli Receiverler
sayesinde kurulması gayet kolay olduğundan kullanıcı bu işlemi kendi
başına bile yapabilmektedir. Ancak USALS desteği bulunmayan Receiverler de
bu işlem profesyonel bir ustayı gerektirecektir. Hareketli sistemin 150cm
ve üzeri bir Parabol çanağa takılmak istenmesi durumunda 36v pulse hareket
kolu bu hareketli sisteme uygun imal edilmiş antene bağlanacaktır. Bu
durumda çanağı döndürebilmek için Receiverde Pozisyoner kısmının olması
gerekecektir. Tüm Digital Receiverler DiseqC Motor desteği sağlamakla
birlikte Pozisyoner ancak bu özellikte üretilmiş receiverler da mevcuttur!

LNB

tek çıkış (SİNGLE)


2 çıkışlı   (TWIN)


4 çıkış     (QUAD)


8 çıkışlı  (Octo)

Santral-Multiswitch (Quattro)





Çanak anten, uydudan gelen yayını odak noktasına toplar, lnb de toplanmış
olan bu mikrodalga (2-50GHz) sinyali güçlendirip üzerinde elektronik
işlemlerin daha rahat yapılabileceği daha alt bir frekans bandına (1-2GHz)
dönüştürür.

Uydulardan gelen yayınların bulunduğu (2-50 Ghz) arası bant dilimlere
ayrılarak sırasıyla S, C, X, Ku, Ka, EHF,V bandları olarak adlandırılmakla
birlikte bizi sadece C ve Ku bandları ilgilendirmektedir.
C ve Ku Bandı: olmak üzere başlıca 2 tipe ayırabileceğimiz LNB ler ayrıca
Geniş (üst) Band (Universal) ve Dar (Alt) Band olarak da farklı frekans
aralıklarına sahiptirler.

C Bandı LNB ler daha çok eski Rus uydularında ve Rus kanallarında
kullanılmaktadır. Lyngsat yada SatcoDx de frekans ararken karşılaştığınız
3000 yada 4000 Mhz değerli frekanslar, C bandını ifade etmektedir.

Ku Bandı LNB ler daha öncede dediğimiz gibi 2 farklı frekans aralığına
sahiptirler. Geniş (Üst) Band LNB ler (Universal); frekans aralığı 10,700
- 12,750 Mhz sahip olanlardır ve günümüzde en yaygın olarak kullanılan
tiptir. Eğer Digital bir Receiveriniz var ve ağırlıklı olarak Digital
yayınları seyretmek istiyorsanız neredeyse bu LNB yi kullanmak bir
zorunluluktur, çünkü kanalların pek çoğu Dar Band LNB de bulunmayan
frekansları kullanmaktadırlar. Universal LNB'lerde çift lokal osilatör
vardır. Eğer çıkışlar sadece 14 veya 18V ile beslenirse alt bandı, 22kHz
sinyali ile birlikte 14/18V uygulanırsa üst bandı alırlar.Alt bantta lokal
osilatörleri 9.75GHz, üst bantta 10.6 GHz değerindedir.Dar Band LNB lerden
bahsetmişken, bunların Frekans aralığının 10,950 – 12,250 Mhz olduğunu da
hatırlatmakta fayda var.

LNB'ler uydudan gelen yayınların taşıyıcı frekanslarını, ilgili lokal
osilatör değerleri kadar düşürerek çıkışlarına verirler.Ayrıca LNB'lerin
kaliteleri dB ile ölçülür. Ne kadar düşük değere sahip olursa o kadar
iyidir. Şu anda genellikle 0.7dB LNB satılmakla birlikte piyasada
görebileceğiniz gibi üzerinde 0,3dB yazan LNB bile bulabilmek mümkündür.
Ancak hatırlatmakta fayda var, Orjinal 0,5dB bir LNB fiyatı neredeyse 250
- 300 USD. bulmaktadır.

Bunlardan başka, aynı LNB'yi birden fazla kullanıcının paylaşabilmesi
amacıyla imal edilmiş DUAL yada Merkezi sistemlerde kullanılmak üzere
QUATTRO denilen türler vardır. Twin LNB (Dual) ile 2 farklı Receivere
çıkış alabilirsiniz ve her Receiver diğerinden bağımsız çalışır. Quatro
LNB 4 çıkışa sahiptir (1-Low Vertikal, 2-Low Horizontal, 3-Hi Vertikal ve
4-Hi Horizontal) Bu LNB ye takacağınız Multi dağıtıcı ile 4, 8, 16 yada 20
receivere her biri birbirinden bağımsız çalışmak üzere yayınları
dağıtabilirsiniz.

Diseqc Switch ( Anahtar )

4 giriş -1 çıkşlı diseqc switch

Tüm Digital Receiverlerde sadece 1 adet F tipi kablo girişi vardır. Peki
farklı uydularda bulunan yayınları 2, 3 yada daha fazla çanak anten
kullanarak izlemek istememiz durumunda ne olacak? İşte DiseqC Switchler
tam da burada devreye giriyor.
DiseqC Switch sistemi; kısaca birden fazla uydu kullanmamız durumunda,
sanki tek bir çanak antene sahipmişiz gibi Receivere tüm bu uydularda
bulunan kanalların sinyallerini yollamaktadır.
Mini DISEqC (1/2)

Sadece A ve B pozisyonunda olmak üzere 2 LNB kullanılabilir (Hotbird ve
Türksat gibi). Bu sistem genelde monoblok LNB ler ile birlikte
kullanılmaktadır.

DISEqC Level 1.0 – 1.1 – 1.2 – 2.0 – 2.1 (1/4)

1.2 ve üzeri DiseqC seviyeleri digital receiverlerin hepsinde ve son
dönemde üretilen bazi analog receiverlerde vardır. Bu sisteme sahip
switchler ile 4 hatta 8 uydunun aynı anda izlenebilmesi mümkündür.

DiseqC switchlerde esas çalışma prensibi, sizin receiver üzerinden
ayarladığınız DiseqC pozisyonlarına uyarak (örn. Turksat uydusundan gelen
kablo 1 nolu switch üzerinde ve Hotbird uydusundan gelen kablo 2 nolu
switch üzerinde gibi) o uyduya ait bir kanalı seçtiğinizde önceden seçmiş
olduğunuz pozisyona uygun olarak diğer switch üzerindeki akımı kesmektir.
Bu şekilde seçmiş olduğunuz kablodan gelen sinyaller Uydu Alıcınıza
iletilecek ve diğer kablodan gelen sinyallerin önü kesilerek receivere
aynı anda birden fazla sinyalin ulaşması engellenmiş olacaktır.

Ayrıca yine aynı temel prensiplerden faydalanılarak DiseqC MOTOR'lar imal
edilmiştir. Hemen her Receiver ile kullanabileceğiniz bu motorlar
sayesinde gerekli akımlar Receiver üzerinden gönderilerek çanakların belli
aralıklara dönmesi sağlanmıştır.

Receiver (Uydu Alıcısı)

LNB vasıtasıyla Çanak Antenden gelen sinyalleri Televizyonda görüntü
haline dönüştüren ve sistemin en önemli parçası olan Receiverler hakkında
biraz bilgi verelim.

Bir Receiver satın almadan önce vereceğiniz en önemli karar; ne türde
kanalları seyretmek istediğinizle ilgili olandır.
Ancak bu karardan sonra alacağınız Receiver tipi aşağı yukarı meydana
çıkacaktır. Bu sebeple öncelikle Receiver tipleri hakkında Receiverlerin
ön panellerinde göreceğiniz kısaltmalar vasıtasıyla bir bilgi verip daha
sonra bunları inceleyim.
D : Dijital (Sadece FTA – Free To Air)
DCI : Dijital & Modül Girişi Var (Common Interface)
DA : Dijital & Analog
DACI : Dijital & Analog & Modül Girişi Var
DAP : Dijital & Analog & Pozisyoner (Hareketli Antenler için)
DAPCI : Dijital & Analog & Pozisyoner & Modül Girişi Var
Ayrıca son dönemlerde bazı Receiverlerin içerisine HDD takılarak
kayıt etme özelliği ve kayıt edilen bu görüntülerin daha sonra yeniden
izlenebilmesi sağlanmıştır.

Şimdi sırasıyla bu Receiver Modellerini inceleyip bunlarla neleri yapıp
neleri yapamayacağımızı öğrenelim.

D (FTA)şifresiz: Bu tip Receiverler, Uydulardaki Şifresiz (Free To Air)
yayınları almak üzere imal edilmişlerdir. Sadece bu tip yayınları
alabilirsiniz, şifreli yayınları bu receiver ile izlemek imkansızdır. Daha
sonradan şifreli kanalları izlemeye yarayan CI girişi bu tip Receiverlere
takılamamaktadır. Bu sebeple eğer ileride şifreli kanalları herhangi bir
şekilde izlemeyi düşünüyorsanız 30-50 USD daha pahalı olan CI girişli bir
modeli almanızı öneririz.

DCI: Dijital ve CI(Common Interface – Ortak Arabirim) girişi mevcut bu
Receiverler ile Şifresiz (FTA) yayın yapan tüm kanalları izleyebilirsiniz.
Ayrıca Receiver size uygun bir CAM girişi (CI) sunar. İzlemeyi
düşündüğünüz Kanal'a ait uygun bir Modül (CAM) ve Kart satın alarak bunu
Receiverinizin CI girişine takdığınızda, artık bu kanal yada kanalları
izleyebilmeniz mümkündür. Tüketici tarafından en çok tercih edilen bu
Receiverlere, bazı üretici firmalar kendi cihazlarına ucuz olması
sebebiyle ilave olarak IRDETO Modül yazılımı çıkarmaktadırlar yada
doğrudan cihazı buna uygun olarak üretmektedirler.

DA: Dijital ve Analog yayınları alabilmek amacıyla üretilen bu tip
receiverler ile CI girişi bulunmadığı için yine şifreli yayınları izlemek
mümkün değildir. Her ne kadar Analog bölüm tüketiciye bir avantaj olarak
sunulmak istense de; hem Analog yayınların artık yerlerini Dijital
yayınlara bırakması hem de cihazın FLASH kısmına ekstra bir yük getirerek
cihazı yavaşlatması sebebi ile pek fazla rağbet görememekte.

DACI: Buraya kadar anlattıklarımızla hemen anlayabileceğiniz gibi
Dijital ve Analog yayınları alabilen ve istenirse uygun bir Modül
takılarak şifreli kanallarında izlenmesini sağlayan bir Receiver tipidir.

DAP: Bu tip Receiverlerde Dijital ve Analog yayınlari izleyebilmenin
yanısıra birde Pozisyoner kontrolü sunulmaktadır. Burada sunulan
Pozisyoner kontrolü DiseqC tipi Motorlar için değildir. Tüm Dijital
receiverler DiseqC Motor kontrolü sunmaktadırlar. 36v Pulse Motor diye
bilinen, hareket koluna sahip motorların bağlandığı çanak antenlerin
kontrolü için eklenen bu özellik sayesinde Çanak Anteninizi koltuğunuzdan
kalkmadan önceden ayarlanmış herhangi bir uyduya çevirmeniz mümkündür.
Ancak hemen anlayacağınız gibi CI yuvası bulunmayan bu Receiverler ile
şifreli kanalları herhangi bir şekilde izleyebilmeniz mümkün değildir.

DAPCI: Tüm özelliklerin toplandığı bu tip Receiverler ile neleri
yapabileceğinizi artık biliyorsunuz. Ancak hareketli sistem kurmayı
düşünen tüketicilerin maliyeti daha az olan DiseqC motorlu sistemi tercih
etmeleri sebebi ile eskisi kadar rağbet görmemektedir.

Bütün bunlardan başka bir Receiver alacağınız zaman teknik servisinin
ve yedek parça desteğinin bulunması,firma olarak satılan malın arkasında
durulması, garantili ve bandrollü olmasına da dikkat edilmelidir.

Dijital uydu alıcıları tüm şifreli kanalları çözer mi ?
Dijital uydu alıcıları özel yazılımlarla bazı şifreli kanalları
çözebilmektedir. Ancak birçok şifreleme sistemi ve bir çok şifreli
kanal vardır. Hiç bir cihaz tüm şifreli kanalları çözer diye bir
durum söz konusu değil. Şifreli kanal kapanınca cihaz için yeniden
yazılan özel yazılım internette yayınlanır. Ardından ihtiyacı
olanlar bu yazılımları cihazlarına yükleyerek bazı şifreli kanalları
kısa bir süre için izleyebilirler. Ancak bu durumu bilen kanal
sahipleri sürekli şifre değiştirirler. Yani bir kez yazılım
yüklediğinizde şifreli kanalları sürekli izleyemezsiniz. Bazı
şifreli kanallar ise hiçbir yazılım sayesinde çözülemezler. Bunlar
ancak resmi üyelikler ile izlenebilirler.


Modül (CAM)
Modüller; Smart kartlarda bulunan şifreli kanala ait bilgiyi decode ederek
o şifreli kanalı izlememizi sağlamaktadırlar. Piyasada pek çok Modül
çeşidi bulunmaktadır.

Kart Yazıcılar (Programmer); LPT, Com Port yada USB Portundan bağlanarak
çalışan değişik tipte Programmerler mevcuttur. Bunlardan USB ve LPT
üzerinden çalışan programmerler gerekli enerjiyi bilgisayarınızdan alırken
COM Port üzerinden bağlanan bazı programmerler haricinde genelde bu tip
Programmerler için harici bir kaynağa ihtiyaç vardır.

Hemen her yerde bulabileceğiniz seçmeli adaptörler büyük ihtimalle
aradığınız harici kaynağı oluşturabilirler. Programmerlerin çoğu 9v ile
çalışmaktadır ancak alacağınız seçmeli adaptör ile programmerinizin türüne
göre 6 – 12v arası seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Programmerlerin bilgisayara bağlantısını sağlayan kablolar USB ve LPT
Programmerlerde size hazır olarak sunulmaktadır. Ancak COM Portu
Programmerler için genelde bilgisayarcılarda olmak üzere piyasada
bulabileceğiniz RS232 olarak anılan bağlantı kablosuna ihtiyacınız
olacaktır.